Natuur laat zich niet tegenhouden door lijntjes op een bestemmingsplan.
Neem nu nachtvlinders. Ze verplaatsen zich over grote afstanden, vliegen van bos naar bos. Maar vele soorten voelen zich ook perfect thuis in de tuin, of in het stadspark, of op het platteland.
Op een warme zomernacht vliegen in een gemiddelde Vlaamse tuin tientallen soorten. Zelfs in de stad. Ze trekken zich niets aan van onze drang om alles op te delen in bestemmingen; motten vliegen evengoed in industriegebieden en landbouwbestemmingen, als in natuurreservaten of Europese habitatrichtlijngebieden.
Gelukkig maar dat zoveel gewone soorten dieren en planten overal hun ding doen. Die gewone soorten, dicht bij huis, leveren ons ook een pak voordelen op. Helaas beseft bijna niemand hoeveel boeiende, diverse en ongelooflijk mooie dingen er zich afspelen in hun tuin, aan hun eigen achterdeur. Daarom vang ik nachtvlinders; om deze vaak vergeten, onbegrepen of onzichtbare onderkant van onze natuurlijke habitat te tonen aan mensen. In de hoop dat ze het dan ook gaan waarderen.
Nachtvlinders vangen is steeds leuk, steeds verrassend. Ik leerde dat best veel mensen willen weten welke mysteries er zich ’s nachts afspelen in hun tuin. Ik nodig mezelf dan ook regelmatig uit in de tuinen van bekende of minder bekende mensen, of ga nachtvlinders vangen op leuke plekken. In de hoop dan heimelijk dat mijn passie en verwondering voor natuur een stukje overgaat op de tuinbezitter in kwestie, en dat zij dat dan op hun beurt delen met anderen.